Carti Online

Citeste online cartea "Glasurile pămîntului " de I. Sokolov-Mikitov


Citeste online cartea "Glasurile pămîntului " scrisa de I. Sokolov-Mikitov .

fragment:
Dintre toate pasarile cintatoare, cel mai apropiat de om cred ca este graurul. Cine nu cunoaste, n-a vazut sau n-a ascultat cintecul lui de primavara ? Din timpuri stravechi oamenii faceau pentru grauri casute, pe care le impodobeau cu desene ingenioase si le prindeau sub acoperigurile caselor, in virful unor prajini sau pe trunchiurile copacilor.
Graurii sosesc la inceputul primaverii, cind ici-colo, pe cimpii, mai e inca zapada. Intoarcerea lor e un semn sigur al apropiatei primaveri. Dupa sosire, graurii incep grabnic sa-si aranjeze casutele. Se intimpla sa vezi cum si le curata, cum duc in cioc fire de iarbd si capelele de lind, cum isi captusesc cuibul. Stind pe un ciot de copac sau pe o creanga prinsa de colivie, cu aripioarele negre, tremurind, masculul isi cinta aria rasunatoare in fiecare dimineata si seara. Ce dulce si vioi e cintecul de primavara al graurului ! O multime de sunete poti auzi intr-un cintec de graur ! Dealtfel, pasarea aceasta imita cu multa dibacie si vocile altor
pasari. Ba o auzi cintind in triluri melodioase de privighetoare, ba macaind ca o rata salbatica. Oamenilor le e drag sa asculte cum cinta graurii.

"Glasurile pămîntului " de I. Sokolov-Mikitov

Niciun comentariu:

;