Carti Online

Citeste online "Incercarea Labirintului" de Mircea Eliade

Citeste online cartea "Incercarea Labirintului" de Mircea Eliade .

fragment:
— Ei bine, m-am născut în nouă martie 1907, lună teribilă în istoria României: toate provinciile erau cuprinse de răscoală. La liceu mi se spunea adesea: Ah! dumneata te-ai născut în toiul răscoalei. Tatăl meu era militar, ca şi fratele său. Era căpitan. în Bucureşti mergeam la şcoala primară de pe strada Mîntuleasa, la şcoala pe care am evocat-o în povestirea Pe Strada Mântuleasa — în franceză, L e vieil Hornme et l'Officier. Apoi, la liceul Spini Haret. Era un liceu destul de bun, i se zicea „Jules Ferry românesc".
— Deci tatăl dumneavoastră era ofiţer ... Dar restul familiei dumneavoastră?
— în ce mă priveşte, mă consider o sinteză: tata era moldovean şi mama olteancă. în cultura românească, Moldova reprezintă polul sentimental, melancolia, înclinarea pentru filozofie, pentru poezie, şi un fel de pasivitate în faţa vieţii; moldovenii sînt mai puţin atraşi de politică decît de progra-me politice, precum şi de revoluţii pe hîrtie. Am moştenit această tradiţie moldovenească de la tata şi de la bunicul care era ţăran. Sînt mîndru să spun că sînt a treia generaţie care poartă pantofi. Deoarece străbunicul umbla desculţ, sau în opinci, un fel de sandale. Iarna purta nişte cizme uriaşe. O zicală românească spunea: „A doua, a treia, sau a patra generaţie ... de pantofi". în ce mă priveşte, fac parte din a treia ... Această moştenire moldovenească mi-a dat înclinarea spre melancolie, spre poezie şi metafizică — să zicem, pentru „noapte".

"Incercarea Labirintului" de Mircea Eliade
Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Carti Pdf, Carti Word, Descarca Carti, Download carti, Carti Electronice, Carti Eminescu, Carti Gratis, Carti Online Gratis, Carti Full., Descarca, Download Carti, Carti Electronice, Carti Mircea Eliade.

Niciun comentariu:

;