Carti Online

Citeste online cartea "Arta Razboiului" de Sun Tzu

Citeste online cartea "Arta Razboiului" scrisa de Sun Tzu .

fragment:
Sun Tzu a spus:
1. Razboiul este o problema de o importanta vitala pentru Stat, domeniu al vietii si al mortii, calea care duce spre supravietuire sau spre nimicire. E neaparat necesar sa fie studiat temeinic.
Li Ch'uan: "Armele sunt instrumente de rau augur". Razboiul este o problema serioasa; ne temem ca oamenii n-ar trebui sa porneasca la razboi fara reflectia pe care acesta o merita.
2. Evaluati-l deci în functie de cinci factori fundamentali si comparati cele sapte enumerate mai departe.
3. Primul dintre acesti factori este influenta morala; cel de-al doilea, conditiile atmosferice, al treilea, terenul, al patrulea, comandantul si al cincilea, doctrina.
Chang Yu: "Ordinea enumerarii de mai sus este perfect clara. Când se ridica trupe pentru a pedepsi pe cei vinovati, consiliul templului tine seama, mai întâi, de bunavointa suveranilor si de încrederea popoarelor lor, apoi de oportunitatea anotimpului si, în sfârsit, de dificultatile topografice. Dupa o deliberare aprofundata asupra acestor trei punte, un general este desemnat pentru a porni atacul. De îndata ce trupele au trecut frontierele, responsabilitatea legii si a comandamentului îi incumba generalului".
4. Prin influenta morala înteleg ceea ce determina armonia dintre popor si conducatorii lui, facându-i sa-i urmeze în viata si în moarte, fara sa se teama ca-si primejduiesc zilele.
Chang Yu: «Cu singura conditie ca oamenii sa fie tratati cu bunatate, dreptate si echitate si sa li se acorde încredere, armata va avea spirit de echipa si toti vor fi fericiti sa-si serveasca sefii. Cartea Metamorfozelor spune: "Cu bucuria de a trece peste greutati, poporul uita pericolul de moarte".»
5. Prin conditii meteorologice înteleg jocul reciproc al fortelor naturii, efectele frigului iernii si ale caldurii verii, si, de asemenea, conducerea operatiunilor militare în acord cu anotimpurile.
6. Prin teren, înteleg distantele, usurinta sau dificultatea de a le strabate, largimea sau îngustimea terenului si sansele de viata sau de moarte pe care le ofera.
Mei Yao Ch'en: "...Când conduci trupe, este primordial sa cunosti dinainte caracteristicile terenului. În functie de distante, se poate pune în aplicare un plan de interventie indirecta sau de actiune directa. Cunoscând gradul mai mult sau mai putin mare de usurinta sau de dificultate cu care poate fi parcurs terenul, este posibil sa evaluezi daca este mai avantajos sa folosesti infanteria sau cavaleria.
Stiind unde se îngusteaza si unde se largeste terenul, se va putea calcula marimea efectivelor ce trebuie angajate. Stiind unde trebuie sa se dea batalia, stii în ce moment trebuie sa-ti concentrezi sau sa-ti dispersezi fortele.

"Arta Razboiului" de Sun Tzu




Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Carti Pdf, Carti Word, Descarca Carti, Download carti, Carti Electronice, Carti Eminescu, Carti Gratis, Carti Online Gratis, Carti Full., Descarca, Download Carti, Carti Electronice, Carti Sun Tzu.

Niciun comentariu:

;